perjantai 6. lokakuuta 2017

Nurkkien vihersisustamista & puutarhan kutistuvia iloja

Lokakuu toi rankkasateet takaisin. Odotan jo kevättä. Olen jo ihan pikkasen ehtinyt muumioitua sohvan nurkkaan viltin alle. Jollain ilveellä täytyisi taasen jaksaa pimeän kauden ylitse, vielä en ole keksinyt hyviä selviytymisstrategioita. Puutarhan ilot alkavat olla aika pieniä, mutta niitä on vielä. Kuten iloisen kirjava sillisalaatti lehtiä nurmikolla.
Syysmyrkkyliljoja tupsahtelee yhä vetisenä ylös maasta monesta paikasta, valkoisia


tämä on agrippinum, tulossa vasta kukkaan, vieressä rosy dawn (ei näy kuvassa kunnolla
Punaisia pilkahduksia
Märät waterlilyt. Nämä ovat kasvaneet tässä kohdassa noin 9 vuotta ja yksittäinen sipuli tekee jo 8 isoa kukkaa, mikä on tosi huikea määrä


Paviljongissa ei istu enää kukaan. Haaveissani istun tässä jo ensi keväänä ja katselen kirsikankukkasia. Accolade & Avium -kirsikat tähän paviljongiin tänä sesonkina istutettiin
Krookuksetkin odottavat aurinkoisia päiviä avautuakseen. Ova vitivalkoisia, odotan kovasti, että avaavat kukkansa katseltavaksi


Rusokirsikoiden alla on tunnelmallista haaveilla uusista keväistä, istutin nämä aikoinaan sillä ajatuksella, että muodostaisivat luonnollisen kaariportin ja niinhän siinä sitten kävi
Kivipolulla on värikkyyttä
Jotain itämaista henkeä on monessa kasvissa syksyisin. Sydämenmuotoiset lehdet ovat täydellisiä...
Vaaleanliiloja krookuksia on ilmaantunut myös maanpintaan, nämä ovat ihastuttavia maljakkokukkina myös
Hyvin kaunis, vaikka aika myöhäinen syysväritys on Mantelikirsikalla

Sade on pieksänyt kerrotut myrkkyliljat ihan muussiksi
Pari erää koristeomenamarmeladia olen keitellyt, vielä on Dolgossa materiaalia purnukoiden täyttämiseksi
Pitämyskoivun lehdet ovat vielä aika lailla puussa


Hyasinttipapu on ihan mahtava, innostuin tästä! 
Vihreää on vielä, pitäisi kai niitä kanervia laitella pian. Pohdiskelin veisinkö pelargonit talvehtimaan työhuoneeseeni...
Syksyn tullen on pakkokin innostua valoista & viherkasveista. Tähdet on jo viritelty, sun muut kaamosvalot. Puutarhassa on kaamosvalaistus ajastimella fiksattu
Viherprojekteja: saniaistauluja kehyksiin (ainekset Ikeasta). Riippuva viherkasvi on Kissus
Vasemmalla oleva kukkanen on uusin perheenjäsen Kukkatalon markkinoilta taannoin: Huonesaarni (toiselta nimeltään Hellepuu). Vähän kuin pensas sisällä
Kaamosaikaan ympäröin itseni kukkasilla, jotka loistavat sinne sohvannurkkaankin asti. Lidlistä löytyy aina kaikkea kivaa edullista, persikan värisiä gerberoita tällä kertaa
Kuistilla on väljää, en tuppaa tätä nyt täyteen talveksi kuten yleensä...pelargoneja & hyasintteja vain
Istuskelen värjöttelemässä tuossa mustassa tuolissa
Viikunan raahasin sisään, painoi aika lailla ja iso alkaa muutenkin olla. Funtsailen yhä uskaltaisiko istuttaa ulos joskus
Kukkatikas & saniainen & Purppurakäenkaali 
Lidlistä nämäkin liljat
Roosansävyinen juoru on nimeltään tricolor
Uudet kukkakumpparit 

Syysmyrkkylilja Giant alkaa muuttua lilaksi, en ole raaskinut viedä vielä ulos

22 kommenttia:

  1. Syksyssä ja syksyisessä puutarhassa ehkä yksi parhaista asioista on ruskan enemmän tai vähemmän värittämät puiden ja pensaiden lehdet.
    Rusokirsikat näyttävät hyvin kauniilta punaisissa värikkäissä lehdissään samoin, kuin tuo mantelikirsikkakin. Nyt kun puutarha alkaa pikkuhiljaa valmistautua talven tuloon ja siellä tulee yhä vähemmän vietettyä aikaa on mukava suunnata jo hieman ajatuksia sisätilojen sisustamiseen ja kaunistamiseen.
    Mukavaa alkanutta viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Ruska ja sipulikukat on parasta! Monilla kirsikoilla on hienoja syysvärejä, kyllä niitä kannattaa istuttaa kauniin kukinnan lisäksi. Vihersisustaminen on hauskaa, jotain elävää sisällekin! Iloista viikonloppua sinulle myös toivottelen!

      Poista
  2. Sulla on noita ihania monenlaisa myrkkyliljoja! Skotlannissa ihastuin C. sepciosumiin, se on tanakkavartinen ja aika korkea ja oli hyvin pystyssä verrattuna noihin lakoaviin tapauksiin. Jotka ovat myös tosi nättejä, vaikka ovatkin ketarat ojossa.
    Tosi kauniita värejä, ihania punaisia puita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Tuo on muuten totta, minulla yksi valkoinen speciosum, ei makoile yhtälailla. Vaikka minua ei tuo makoilu haittaa, olen yrittänyt istuttaa nämä niitä tukevien kasvien keskelle, esim. unelmatädyke loistava kun matala ja talvivihreä. Näitä pitää saada lisää ja lisää! Tilataan jostain ensi syksynä???

      Poista
  3. Sinulla on tosiaan monenlaisia myrkkyliljoja, kuten Saila tuossa jo totesikin. Luin juuri Sailan myrkkyliljapostauksen, joten aihe on ihan pinnalla päässäni. Omani olen ostanut Puutarhanikkareilta, mutta nyt mietin, pitäisikö tutkia ulkomaisten nettikauppojen tarjontaa.
    Sinä olet selvästi kauaskantoisesti panostanut lajeihin, joissa on upeat syysvärit. Nyt se kantaa hedelmää ja puutarhasi on kaunis tässäkin vaiheessa. Viime päivien rankkasateet ovat kyllä vieneet innon puutarhassa touhuamiselta täysin. Kaikkialla litisee ja lätisee. Pikkuisen olen kade ihanasta verannastasi. Olet laittanut sen viihtyisäksi keitaaksi. Se on ikäänkuin välitila ulko- ja sisätilan välillä. Sen avulla voi hidastaa kesästä luopumisen tuskaa.
    Tänään tuli Kotipuutahalehti, jota en ole ehtinyt vielä edes selata, mutta takasivulla on ensi vuoden ensimmäisen numeron mainos ja siellä yksi otsikko yli muiden: "Päivä alkaa pidentyä". Eikö olekin lohdullista. Hetki vain ja ollaan taas konkreettisesti keväässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between! Minä niin tykkään näistä ja olen keräillyt niitä. Eurobulbilta olen näitä tilannut ja Muhevaiselta löytyy välillä myös. Nikkareilla usein vain paria lajiketta.
      Kiitos paljon kannustuksesta ja kauniista sanoistasi, lämmittää! Rankkasateet ovat henkisestikin rankkoja, pelästyneenä katsoin niiden vain jatkuvan. Kuisti pitäisi olla joka talossa, ainakin puutarhaihmisten taloissa. Näppäriä ovat.
      Ihana uutinen tuo tuleva päivän pidentyminen, sitä kohti mennään. Sinne asti pitää nyt vain jotenkin jaksaa...

      Poista
  4. Mun syysmyrkkylilijakateus senku jatkuu. Just tänää kiärrin, ja näin vasta ensimmääset piipot. Ei taira kannattaa niihi näillä leveyksillä panostaa. Nyyh! Ja toine kestokateus on tua teirän kuisti. Ihana paikka. Hyvät ruskapuskat viäläki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Ihanaa, että piipot! Eikös tämä vuosi ole jotenkin poikkeuksellinen, täälläkin myrkkyliljojen aloitus normaalia myöhemmässä. Ei menetetä vielä toivoamme! Odotan koska sinä teet viherhuoneen/kasvihuoneen :)

      Poista
  5. Kyllä tämä vääjäämättä syksyltä näyttää. Onneksi puut ja pensaat antavat vielä viimeisen ilon sykäyksen väreillään ennen lumen tuloa. Rusokirsikat lehtineen ovat kyllä ilopillereitä.
    Joo, minäkin kadehdin kuistiasi. Olis se niin makeeta saada tuollainen välitila kodin yhteyteen. Omat syysmyrkkyliljat (vai alastonimmet?) täytyykin käydä katsastamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Viime hetkiä elellään, niin haikeaa...Onnistuisiko teille tehdä kuisti? Se olisi kyllä niin näppärä. Ihanaa, että myrkkyliljoja on sinulla tulossa!

      Poista
  6. Nyt riittää värejä ulkona! Kaunista on sisälläkin ja kukat näyttävät viihtyvän hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Maatuska ystävällisestä kommentistasi!

      Poista
  7. Myrkkyliljat ovat todella kauniita kasveja! Kaunis tunnelma kaikissa kuvissa myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! Myrkkyliljat on söpösiä. Kiitos paljon sinulle!

      Poista
  8. Kun tätä lukee, niin ihan alkoi kiinnostus taas heräämään syysmyrkkyliljoihin. Kerran niitä istutin ja ne kukkivat, mutta sen jälkeen hävisivät. Ihania kuvia muutenkin, kaunis on ruska sielläkin. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja! Voi harmi, jos raaskit kokeilla vielä uudemman kerran? Tässähän oli juuri se kauhea talvikin :( Kiitos paljon sinulle!

      Poista
  9. Puutarhasi loisto jatkuu vielä, tuoden lohtua syksyn kaamokseen. Värikkäät myrkkyliljat, krookukset ja kirsikoiden ruska näyttävät upeilta, olet suunnitellut pitkälle kukkivan puutarhan. Syystöiden jälkeen on aika muumioitua sohvannurkkaan haaveilemaan keväästä, mukavia syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Kunpa vain syksy vielä jatkuisi ilman pakkasia, kiitos paljon ystävällisistä sanoistasi! Sohvannurkka kutsuu kyllä ahkerasti :) Onnellisia syyspäiviä sinulle myös!

      Poista
  10. Sinulla on niin ihanan tunnelmallinen puutarha, värejä ja suloisia sopukoita, joihin ei näe kertakatsomalla - tuosta haaveilen. Myrkkyliljaosasto on minulle niin vieras, outo ja uusi... jotenkin aina ajattelen, ettei enää mitään uutta voi maasta kasvaa, kun kerran syksy on menossa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi kiitos Sirkku, ei kyllä ollenkaan pidä paikkaansa, mutta kiitos paljon! Sinullahan on jo tunnelmallinen puutarha! Myrkkyliljat ja syyskrookukset vielä kukkivat, niitä kannattaa kokeilla :)

      Poista
  11. Puutarhanne on kaunis. Ja tuo kuisti ihana. Mukava tietää, että Waterlily voi tehdä noin suuria määriä kukkia.
    Olen haaveilemassa jostain pienestä puusta, jonka istutan suurten koivujen tilalle. Sinulla on hurjan monta sievää ja ihanaa pientä puuta, joista voisi ottaa mallia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon vaalean vihreää! Enemmänkin ryvettynyt, mutta kiitos ystävällisestä kommentistasi! Waterlily on tosiaan runsaskukkainen hetken olostuttuaan! Pieni puu -projekti kuulostaa aivan ihanalta ja kiinnostavalta, mitä vaihtoehtoja mielessäsi pyörittelet?

      Poista